Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egész napos oktatás iskolánkban

2017.11.21

Gondolatok az iskolaotthonos oktatásról

 

Iskolánkban már 10 éve tanítunk ebben a szervezeti formában. A tapasztalatok szerint a legjobb átmenet óvoda és iskola között. A hagyományoshoz képest sokkal kedvezőbbek a feltételek mind az oktatás, mind a nevelés területén.

 

Egyik előnye, hogy zökkenőmentesé válik az átmenet az óvodából az iskolába. Az óvodai 20-25 perces foglalkozások után nem kell a gyerekeknek rögtön 45 percig figyelniük, hanem fokozatosan növeljük a tanóra idejét. A napi tanórákat nem sűrítjük bele a délelőttbe, hanem megosztjuk, délelőtt, délután, és a köztes időt játékkal, mozgással, levegőzéssel, beszélgetéssel, mesével töltjük ki. A félnapos oktatással szemben egy másik nagy előnye pedig az, hogy hét közben nem kell a táskát hazavinni, tehát a leckeírás is itt történik a tanító irányításával, segítségével. Azon kívül pedig, hogy nem visznek haza leckét, cipelniük sem kell a nehéz táskát mindennap, így a gerincüket is kíméljük.

 

Az iskolaotthonban egy osztály tanulói a „saját” tanítójukkal készülnek fel az órákra, így egy-egy gyerekre sokkal több idő és energia jut. Az osztályban tanító nevelő tudja legjobban, hogy melyik gyereknek miben kell segítenie, így az egyéni fejlesztés, ill. felzárkóztatás, vagy a hiányzás utáni pótlás is sokkal hatékonyabb. Az is nagyon jó, hogy két pedagógus foglalkozik velük – egyik a matematika, másik a magyar nyelv és irodalom és a hozzájuk kapcsolódó egyéb tantárgyakat tanítja –, így szakmailag is többet tudnak nyújtani. Másrészt pedig az átfedési időben, amíg az egyik nevelő kiviszi a gyerekeket az udvarra, a másik korrepetálja a rászorulókat.

 

Nevelési szempontból is mindenképpen előnyösebb ez a szervezeti forma, hiszen a közösségépítésre, a közösségformálásra sokkal több lehetőség nyílik. A tanórákon kívül, a közös játék, séták, kirándulások, teafőzés közben sokkal oldottabbak a gyerekek, így a pedagógus más élethelyzetben is látja növendékeit. Ezáltal összetettebb képet kap róluk, ami segíti a személyiségformálást.

 

Részt vehetnek színházi előadásokon, mert azon a napon átcsoportosítással megtartjuk a tanórákat, és délután pedig el tudnak menni az előadásra.

 

 

Fontos még megemlíteni azt is, hogy az ebéd és a levegőzés után lefekszenek egy órára. A pedagógus mesél nekik, s van, aki elalszik, van aki „csak” pihen.

 

Mindent összevetve ezt a szervezeti formát sokkal gyermek közelibbnek, humánusabbnak tartjuk, mint a hagyományosat.

Az egész napos oktatás munkarendje:

 

H É T F Ő  -  P É N T E K

800-810

BESZÉLGETÉS

810-855

TANÓRA/ÖNÁLLÓ TANULÁS

855-910

TÍZÓRAI SZÜNET

910-955

T A N Ó R A/ÖNÁLLÓ TANULÁS

955-1010

SZÜNET

1010-1055

T A N Ó R A / ÖNÁLLÓ TANULÁS

1055-1105

SZÜNET

1055-1150

T A N Ó R A / ÖNÁLLÓ TANULÁS

1140-1240

JÁTÉK – EBÉD – LEVEGŐZÉS

1240-1345

PIHENŐ – MESE

1345-1430

TANÓRA/ÖNÁLLÓ TANULÁS

   

1430-1445

U Z S O N N A  S Z Ü N E T

1445-1530

T A N Ó R A

1530-1600

„RAKODÓ” – készülődés haza